• We are an ISO certified company

  • Business Service Provider

microfinance registration

Microfinance Company Registration

Get Started Now
Rs.2,49,999/- +Taxes* Onwards


REQUEST A CALL BACK

loading...

What is a Microfinance Company Registration?

A Microfinance Company or institution is a type of NBFC which is not authorized to take deposits but carry out small lending activities to finance the low-income category individuals like small businessman, farmers, agriculturalist, horticulturist etc. Microfinance registration are regulated under the RBI Act of 1934 in India.

Microfinance Company Registration Procedure

To register a microfinance company, applicant has to follow a predefined procedure as per the guidelines of the RBI Act 1934. Here is a step-wise guide or procedure for microfinance registration.

Documents Required for Microfinance Company Registration

Before applying for Microfinance registration, the applicant must go through document preparation to avoid any chance of cancellation of the application due to shortage of correct documents.

RBI Approval for Microfinance Company

You are required to apply for RBI approval to commence operations of the microfinance company in India. Below is the list of documents required for RBI application for microfinance registration.


* At One Glance *

Q1. What is a Micro-Finance company?

Ans. Micro-finance company offers the credit and other facilities services to the representatives of the poor strata of the population but do not for the extremely poor strata. Hence, we see that a Micro- finance company or institution is a type of NBFC which is not authorized to take deposits but carry on small lending activities to finance the low-income category individuals like businessman, farmers, agriculturist, horticulturist etc.

Q2. What are the documents required for the registration of a Micro-Finance company?

Ans. Following are the documents required for registration of a Micro-Finance company: 1. Duly certified COI and COC 2. Certified AOA and MOA 3. Board resolution certificate which states that the company will follow norms specified in RBI Act, 1934 4. Audit report 5. Certified copies highest educational qualifications of all directors. Following are the documents required for registration of a Micro-Finance company: 1. Certified copy of COC and COI 2. Certified copy of MOA and AOA 3. Copy of FD receipt 4. Bank certificate for net own funds 5. Audit report with financial balance sheets

Q3. What are the advantages of a Micro-Finance company?

Ans. Following are the advantages of a Micro-Finance company: 1. Good Access 2. Better payment rates 3. Sustainability

Q4. What are the disadvantages of a Micro-Finance company?

Ans. Following are the disadvantages of a Micro-Finance company: 1. Limited Growth 2. High cost 3. Strict Regulation

Q5. How are the Microfinance companies regulated?

Ans. These companies are regulated by the RBI (Reserve Bank of India) as per the master circulars pertaining to NBFC-MFIs. They are based on the RBI Circular No: DNBS (PD) CC No: 395/03.10.38/2014-15.

Q6. Why does interest rate tend to be higher than traditional banks?

Ans. The interest rate in MFIs tend to be higher than that of traditional banks because small loans tend to be more expensive to process than larger ones.

Q7. Who are the clients of the Microfinance companies?

Ans. The clients of microfinance are either below or above poverty line who otherwise do not have access to financial services from financial institutions such as banks.

Q8. What is the rate of interest charged on the loan?

Ans. The new rate of interest of 19.25 % - 20 % was effective from 10 th April, 2018.

Q9. What are the criterias to obtain loans form MFIs?

Ans. Following are the criterias to obtain loans from MFIs: 1. Client should not have borrowed from more than one MFI 2. Client’s total indebtedness should not exceed Rs 1,00,000 3. Client should have an income generating activity 4. Client should have house of their own 5. Client should have documents (ID and Proof) 6. Client should have a bank account.

Q10. What are the minimum and maximum loan amounts?

Ans. Following are the minimum and maximum loan amounts: For On-ward borrowing: Rs. 50 lakhs to Rs. 50 crores For Women borrower: Rs. 15 lakhs to Rs. 35 lakhs For Micro-entrepreneur: Rs. 1 Lakh to Rs. 10 lakhs

Choose The Right Plan For You!

Congratulations! You won an Opportunity to Get the Expert Advice for 100% FREE !

CONTACT US

What Makes Us Different From Others?


   LEGAL WORK

The licenses registered by us are 100% genuine and are issued by Government of India. However, we will provide you with all the validation, bills and receipts of each submission. Feel free to enquire!

   RESPONSIBLE

We take full responsibility for our work and will issue you the licenses within the committed time period. Our team understand your problems and will provide full support in order to do the best for our valuable clients.

  WIN TO WIN SITUATION

Don’t worry about the cost of submissions. We are here to provide you with the best at the best possible price. Need a discount? Contact our Sales team today!

   WORKS ON NATIONAL LEVEL

GSB Taxation works at a National Level. We have a strong and dedicated team which works in all the 29 States of India.

   PROVIDE OVER 75+ SERVICES

Our consultancy provides more than 75 services which help in completing the entrepreneur dream of each individual.

   QUICK SERVICE

We are here to help you! Our strong passionate team and connectivity lead in the completion of the most difficult registrations without any hustle.

Google-Partner

GSB is a Google Partner. Google Partners are tasked with helping businesses market their service or products online.

Google   Certified
ISO-Certified

GSB is ISO 9001:2015 Certified by UK AS, a leading Certification Body recognized worldwide.

UKAS   ISO Certified

Media Partners

times-of-India
The-Hindu
Economic Times
unnat kesari
Magnewz
unnat kesari

OUR OBJECTIVE:

“Legalize your business, it’s what we do.”

We at GSB Taxation believe in high quality and exceptional customer service but most importantly, we believe helping others should be the primary purpose of a good service agency. So, we strive to give the best services at the most affordable prices. We’ve come a long way, so we know exactly which direction to take when supplying you with high quality yet budget-friendly services. Whether it is a Private Limited Company Registration, LLP Registration, One Person Company Registration or an FSSAI License Registration, we got it covered. We know that it’s hard for a person to stand on its own. He/she have to think twice before taking any step. Therefore, GSB Taxation offers all of these and other major services with excellent and friendly support in order to do the best for you. We are here to help you in nourishing your business. Trust our dedicated team get ready to live your dreams with us.

Our Services

chat
chat